Creu dels caiguts
Vallromanes

Pati davanter esglèsia parroquial

Bisbat de Terrassa
    F. Xavier Menéndez i Pablo OPC

Creu de pedra sobre pedestal. El pedestal amida 80 cm. d'açada i 60 de costat. La creu s'enlaira 80 cm. per sobre el pedestal. En dos dels costat presenta dues plaques (idèntiques), modernes, de vidre, amb un text serigrafiat: "El poble de Vallromanes a totes les víctimes de les guerres, persecucions i injustícies. Vallromanesd. 11 de setembre de 2001"

Una de les plaques està clavada sobre una superfície clarament picatejada, en la que de ben segur hi havia una altra inscripció que va ser borrada. No és difícil concloure que l'element és un monument franquista a los "caídos por Dios y por España" que amb l'arribada de la Democràcia se li va eliminar la dedicatòria franquista i que posteriorment fou reciclada com a monument universal a totes les víctimes.
    Està en un lloc molt discret i poc visible, a la part de davant del pati de l'esglèsia, molt a prop del campanar.