Creu del Rosselló
Súria

Al peu del Camí Ral,
    Dominant el riu Cardener, a la riba dreta

Dolent
    Els braços estan mutilats i la base està en molt mal estat de conservació. A més pateix greu perill davant el trànsit pesant. De tota manera mentre s'ha estat fent l'inventari s'ha procedit la seva neteja (juny 2000), per procediments mecànics pels restauradors Violant i Lluís Bonet.
    National Monument Record
    Religiós i/o funerari
    Decret 571/1963 del Ministeri d'Educació
    Ref. cad.: 15703CG9370S
    ARQUEOCIÈNCIA- J.M. Huélamo
    Marta Lloret Blackburn-Antequem, S.L.

Presenta un pedestal que suporta una columna octogonal amb capitell esculpit en el qual es recolza la creu pròpiament dita, que té els braços mutilats. Té un estil poc definit, encara que la decoració sembla postmedieval. El capitell presenta vuit caps, dos per cantonada i superposats Al seu tambor estan esculpides quatre cares idèntiques la E, N i S, mentre que la O presenta una decoració diferent, en la que sembla aparèixer un personatge a la gatzoneta, amb el cap cobert, i possiblement portant a les mans un arma. A les altres cares, la decoració sembla de tipus heràldic amb una corona i, a sota, la lletra "A", en estil que s'assembla al gòtic tardà. El peu de la creu és el contrapès d'una premsa.

El topònim de Rosselló s'havia perdut i la gent li deia "Creu de Reguant", es va tornar a conèixer el nom a partir de la documentació escrita. Sota la creu hi havia una barraca dels burots.

En el marc de la guerra hispano-francesa de 1689-1697 van tenir lloc diverses batalles i topades a la comarca del Bages. El virrei, Comte de Corzana, el 10 d'agost del 1691, es retira a Igualada deixant el camp lliure als excessos de la tropa francesa. El 25 de desembre del mateix any 1691 un gran nombre de tropes franceses acompanyades d'artilleria pujaven per les ribes del riu Cardener dirigint-se a Cardona amb l'intent de rendir la vila ducal com una de les tantes incursions de robatori i pillatge. A Súria, Blai de Trinxeria (fill de Josep Trinxeria) que era Mestre de Camp, amb 400 "miquelets" i una companyia de tropa estaven de guàrdia (en el camí de Manresa a Cardona) en el paratge del bullidor d'Antius i prop de les parets de la casa de "La Pobla" on van fer front a les tropes franceses matant bona part dels seus components, entre ells el seu comandament. La resta de les tropes que es pogueren escapar es van retirar cap a Barcelona. D'aquells soldats francesos n'hi havia molts de la comarca del Rosselló. Passats uns quants anys potser que alguns dels seus familiars vinguessin aquí i erigeixin l'anomenada "Creu del Rosselló" en memòria dels seus fills en el paratge de la "Vinya del Pobletà" que era el masover de la casa de "La Pobla". Els terrenys d'aquesta vinya són els que actualment ocupa el Pou IV de les mines de Súria. (FRR, 1977)

BASTARDES I PARERA, Albert (1983) Les Creus al vent . Barcelona: Millà. Col·lecció: Aire lliure

1 FRR (1977) Història-Llegenda de la "Creu del Rosselló" (a la zona de la Pobla de Súria). Crònica de Súria, nº 954. 27 de setembre de 1997.