Creu del Capellà
Castellbell i el Vilar

  Bages
  El Colomer
  Emplaçament
  PK 3'5 de la carretera BV-1122
  410

  Coordenades:

  41.63409
  1.82721
  402317
  4609815
  Número de fitxa
  08053 - 167
  Patrimoni immoble
  Tipologia
  Element arquitectònic
  Contemporani
  Segle
  XX
  Estat de conservació
  Dolent
  Només en resta el basament
  Protecció
  Inexistent
  Accés
  Fàcil
  Sense ús
  Titularitat
  Privada
  08052A015000090000OI
  Autoria de la fitxa
  Jordi Montlló i Laura Bosch

  Base d'encaix d'una antiga creu, probablement de fusta, ubicada damunt d'un amuntegament de pedres, envoltada de pi blanc. Està ubicada a mà dreta de la carretera BV-1122, que va des del veïnat de Sant Cristòfol cap al camí de la Calcina, a l'alçada del quilòmetre 3,5 aproximadament.
  Fa un diàmetre total de 86 centímetres, per una alçada màxima de 37 centímetres. Al seu interior hi ha un retall quadrangular que mesura 29 centímetres de costat per 29 centímetres de profunditat. La part exposada a la intempèrie presenta un seguit de cassoletes que no són res més que el resultat d'un lent procés de meteorització de la pedra exposada als diferents agents climàtics.

  El lloc és conegut amb el topònim de "La Creu". L'amuntegament de pedres on està ubicada podria tractar-se de l'enderroc d'una barraca de vinya.

  L'origen d'aquesta creu rau en que durant les Guerres Carlines, allí s'hi va executar, l'any 1823 el capellà de Marganell. Els habitants del poble, van col·locar la creu en un acte d'homenatge al pobre rector. A principis del segle XX, un fadrí de cal Japet dels Ulls, que tenia una discapacitat mental, la va destrossar. La única part que restà intacta fou la base o sòcol.
  Antigament la carretera era de terra i estreta, i la creu estava emplaçada al costat mateix; amb l'ampliació de la carretera, la creu quedava al damunt del traçat; així doncs, es decidí desplaçar-la. Uns anys més tard, es modificà novament el traçat, agafant un tros de bosc, de manera que la creu, fins llavors ubicada a la dreta del camí, va passar al costat esquerre, a tocar del trencall del Marlius. S'hi posà una creu de fusta que amb el pas dels anys ha desaparegut completament.

  ENRICH i VILADOMS, Montserrat (1984). El poble de Sant Cristòfol. Pàgs. 61-66. Col·lecció L'Auca Comentada, núm. 3. Ed. El Brogit
  ENRICH i VILADOMS, Montserrat (2011). El poble de Sant Cristòfol. El cor del poble. Els últims 25 anys a Sant Cristòfol. Ed. Sant Cristòfol Books.