Creu de terme del pla de la Creu
Castellgalí

National Monument Record
    Religiós i/o funerari
    BCIN, MH decret 14/3/1963
    Cortés Elía, Maria del Agua

Creu situada sobre un turonet que domina la vall de can Mas i les costes del Mas Enric. La base de l'estructura està formada per una piràmide graonada de pedra i ciment, amb cinc graons en disminució; a sobre es recolza un pilar circular de pedra que sembla un antic corró en forma cònica, sobre ell s'enclava una creu de ferro forjat d'estructura senzilla, de secció circular i amb els extrems dels tres braços acabats en forma de punta de llança; el nus està emmarcat amb un cercle de ferro soldat. A la base de la creu hi ha lligat un ram de flors i branques de llorer.

Aquesta creu va ser instal·lada a instància de Magí Pladellorens i Playà, hisendat del mas Talló, cap a finals del segle XIX, després d'haver contribuït econòmicament a la restauració de l'ermita de Santa Margarida. La creu va ser restaurada després de la Guerra Civil.

Inventari del Patrimoni Arquitectònic de la Generalitat de Catalunya , 1985. Fitxa nº 30670.