Creu de terme del cementiri de Sant Joan d'Oló
Santa Maria d'Oló

XV
    Legal i física
    BCIN Decret creus de terme (BOE 30/03/1963). Recinte tancat
    Bisbat de Vic
    Jordi Piñero Subirana

Creu de terme o creu monumental gòtica (del segle XV) situada al cementiri de Sant Joan d'Oló. S'aixeca en una situació preeminent al centre del recinte funerari, que està adossat a l'església parroquial. Consta d'un pedestal cilíndric, d'uns 40 cm de diàmetre. El fust és octogonal i molt esvelt, d'uns 15 cm de diàmetre. La seva base és troncocònica i afuada. És coronat amb un capitell simple, característic de les creus de terme. A la part superior hi ha la creu, de forma gòtica tradicional, amb un medalló caironat amb la imatge de Crist clavat a la creu en una cara i de la Verge a l'altra.

Segons la fitxa de l'inventari del patrimoni arquitectònic de la Generalitat (IPA), aquesta creu estava emplaçada en una altre lloc i, per motius de seguretat, es decidí traslladar-la a l'interior del cementiri. Tanmateix, aquest trasllat es devia fer força anys enrere, abans del 1936, ja que els habitants de la zona recorden haver-la vist sempre en la ubicació actual.