Creu de terme de Relat Avinyó

  Bages
  Sta. Eugènia de Relat
  a 100 m al nord del Mas Relat

  Coordenades:

  41.87936
  1.98073
  415427
  4636884
  08012-571
  Patrimoni immoble
  Element arquitectònic
  Contemporani
  Historicista
  XIX-XX
  Regular
  Falta una neteja i consolidació de la pedra de manera força urgent.
  Legal
  • BCIN
  • National Monument Record
  • Religiós i/o funerari
  BCIN, BOE (30-03-1963)
  si, IPA
  Fàcil
  Simbòlic
  Privada
  Ref. cad.: 017A00008
  Marc Cucurella Pinilla

  Creu de terme feta de pedra i que consta de tres elements clarament diferenciats: la base feta de tres cercles fets de carreus de pedra, superposats i més recents; la columna i, finalment, la creu, més antiga que la resta. La creu és de difícil datació ja que sembla molt gastada indicant que fa molts anys que està construïda, tot i que tampoc la considerem excessivament antiga. Podríem datar-la entre el s. XVIII i el XIX. La creu ens mostra a la vessant de ponent la crucifixió de Jesús i a la de llevant un sant. La creu té un capitell on, a cada una de les cares hi ha un personatge diferent.

  L'escut és BCIN ja que, com diu el decret 571/63, de 14 de març de 1963, del Ministerio de Educación sobre "Protección de escudos, emblemas, piedras heráldicas, rollos de justicia, cruces de término y similares", qualsevol d'aquests elements que tingui més de cent anys ha de ser considerat Bé Cultural d'Interès Nacional.

  La creu de terme està a tocar del camí d'Avinyó a Sant Feliu Sasserra, molt propera de la cruïlla que trenca cap a l'església de Santa Eugènia. Per tant, aquesta creu assenyala la importància dels dos; del camí i de l'església propera. El tema de la creu és l'habitual en totes les creus de terme; la crucifixió de Jesús. Tot i mostrar un estil volgudament romànic, la creu té uns cinquanta-cent anys.

  - ILLA CODINA, Josep (1987). "Avinyó" a FERRER ALÒS, Llorenç (coord). Història del Bages, vol. I, Parcir Ed. - TRESSERRA, Joan (prev.) (1932). Notes històriques de Sant Joan d'Avinyó, Manresa.