Creu de terme de la Torre Oms
Sant Salvador de Guardiola

Torre Oms, prop del nucli de Salelles
    Ctra. vella d'Igualada (C-37 z), al km. 90 camí en direcció a Salelles, uns 700 m.

National Monument Record
    Religiós i/o funerari
    Jordi Piñero Subirana

Creu de terme emplaçada vora la tanca exterior de la Torre Oms, molt propera al nucli de Salelles. Està formada per un pedestal o basament de pedra de planta rectangular, el qual té esculpides quatre motllures en degradació a la part superior. Al damunt hi ha encastada una creu de ferro amb les astes lleugerament eixamplades, a la manera d'una creu paté. Originàriament la creu es trobava emplaçada gairebé a tocar de la tanca de la casa, lleugerament a l'esquerra del portal. L'any 1967 es traslladà a la ubicació actual.

Informació oral facilitada per Josep M. Oms Cornet.

No coneixem notícies sobre la construcció d'aquesta creu que, per la tipologia molt clàssica del pedestal, tal vegada podria correspondre als segles XVII-XVIII. Era una de les creus de terme de la parròquia de Salelles i, quan es feia el ritual de beneir el terme, era una de les parades obligades perquè el capellà fes la corresponent benedicció amb el salpàs.