Creu de terme
Montornès del Vallès

Confluència del carrer del riu Mogent amb l'avinguda de l'Onze de Setembre

Tallers R. Grau
    Ajuntament de Montornès Av. Llibertat, 2, 08170 - Montornès del Vallès
    KuanUm - Juana María Huélamo Gabaldón. / Ajuntament de Montornès del Vallès

Creu de ferro que s'eleva sobre un podi circular de dos graons. Sobre aquesta base s'aixeca una estructura troncocònica que aguanta la creu. El pal és de ferro colat. La creu està decorada a la base amb quatre volutes calades de ferro forjat. El coronament està format per la creu, pròpiament dita. Es tracta d'una creu llatina patent i calada, de braços convexos i també amb decoració de volutes.

Amb la construcció de la carretera l'any 1913, el carrer del Riu Mogent es va convertir en l'entrada principal del poble, venint de la Roca. Per això s'hi va instal·lar una primera creu, alta i de tub de ferro, que fou arrencada durant la guerra. La creu de terme actual va ser donació de l'industrial Rafel Grau que la va treballar a la seva propia fundició situada al carrer de Besalú de Barcelona. La nova creu es va inaugurar a la primavera de 1944, tal com recull l'acta del Ple del 27 d'abril en què el Consistori agraeix el gest generós del senyor Grau.

ALCAIDE, M.; GENÉ, M. ; GUANYABENS, N. (2009). Montornès a la vista. Elements per a la descoberta del patrimoni cultural i natural de Montornès del Vallès. Ajuntament de de Montornès del Vallès. BELTRAN I ALCALDE, Xavier (1985) Conèixer Montornès. Granollers: Ajuntament de Montornès del Vallès.