Creu de terme
Jorba

  Anoia
  A la cruïlla entre el carrer Major i el Carrer Nou.
  Emplaçament
  Nucli urbà de Jorba.
  404

  Coordenades:

  41.60167
  1.54874
  379062
  4606569
  Número de fitxa
  08103 - 3
  Patrimoni immoble
  Tipologia
  Element arquitectònic
  Segle
  XVII
  Any
  1608
  Estat de conservació
  Bo
  Protecció
  Legal
  BPU
  Fitxa A4 Catàleg del POUM.
  Número inventari Generalitat i altres inventaris
  5818 Inventari del patrimoni arquitectònic
  Accés
  Fàcil
  Cultural
  Titularitat
  Pública
  Ajuntament de Jorba
  Autor de la fitxa
  Xavier Bermúdez - iPAT Serveis Culturals

  Situada a l’extrem de llevant del nucli, actualment a la cruïlla entre el carrer Major i el Carrer Nou, davant de l’Ajuntament, tot i que antigament quedava als afores.

  Construïda completament en pedra sorrenca, s’aixeca sobre dos graons vuitavats. El fust, de secció quadrada, és un afegit del segle XX, i no té la mateixa estructura que el que apareix en una fotografia de 1923 (vegeu la bibliografia).

  El capitell és l’element escultòric principal de la creu. A la transició amb el fust hi ha quatre querubins (als angles) i quatre escuts en blanc. Les quatre cares del capitell, orientades als punts cardinals, tenen a la part inferior sengles fornícules en forma de petxina sostingudes per columnes cadascuna de les quals aixopluga un sant. A la part superior del capitell hi ha quatre escenes de la Passió: la presa de Crist (llevant) la flagel·lació (nord), la caiguda amb la creu (ponent) i el Sant Sopar (migdia).

  Sobre el capitell hi ha la creu, estriada. A la cara de llevant hi ha Crist, amb la data “1604” sota els peus i flames a l’extrem dels braços. A la cara de ponent hi ha la Mare de Déu.

  Bastardes, Albert (1983): Les creus al vent. Barcelona: Millà.