Creu de la Tartana
Marganell

Parc Natural de Montserrat
    Al km. 4,150 de la carretera de Can Maçana al Santuari BP-1103

Neoclàssic
    Regular
    Es troba deteriorat a causa de l'erosió, especialment la placa de marbre, que també presenta fissures.
    IPC PNM-213
    Urbanització El Casot 08298 Marganell
    J.M. Huélamo i M.Lloret - KuanUm

Monument que consisteix en una pilastra de pedra sorrenca de planta quadrangular, coberta amb un petit frontó. A la part frontal superior hi ha una placa de marbre amb la representació de la Verge de Montserrat sobre les muntanyes. A la part del fust de la pilastra s'hi pot llegir la següent inscripció: "MILAGRO QUE / HIZO LA VIR/ GEN DE MON / SERRAT EN ES/ TE SITIO EL / DIA 5 DE MA/ YO DE 1862 / CON Dn MARIA/ NO PADRÓ, Dn / ANTONIO BA/ LIU, Dn JOSÉ / COPONS Y Dn / JOSE ALCAINA"

A l'Inventari del Patrimoni Cultural del Parc Natural de la muntanya de Montserrat rep el nom de Monument del Miracle.

Probablement, la inscripció fa referència a un accident on es van salvar aquestes quatre persones, perquè el lloc també és conegut com "el miracle de la Tartana".

FORESTAL CATALANA, S.A. (1995) Inventari de Patrimoni Cultural del Pla d'Ús i Gestió del Parc Natural de la Muntanya de Montserrat. HUÉLAMO, J.M.; SOLIAS, J.M. (2007) )Inventari del Patrimoni Cultural del Parc Natural de la muntanya de Montserrat, Generalitat de Catalunya.