Creu de la Santa Missió
Aguilar de Segarra

A l'extrem nord de la Plana de Cal Vila, molt a prop de la parròquia de Sant Andreu d'Aguilar.
    100 m al nord de la Parròquia de Sant Andreu d'Aguilar, molt a prop de la carretera BV-3009.

Xavier Bermúdez, iPAT Serveis Culturals

Creu de pedra aixecada per la Sant Missió de l'any 1954. De secció quadrada en totes les seves seccions, s'alça sobre un plint de tres graons (el darrer dels quals bisellat), un pilar rematat amb un senzill capitell i, finalment, la creu. Aquesta, té una base de secció quadrada, que al poc muda en octogonal. Al cantó de llevant, al creuer de la creu hi ha un monograma en relleu de "Maria Mater" amb corona reial. Al cantó de ponent, al pilar, hi ha la inscripció "RECORD DE LA MISSIÓ ANY MCMLIV". Al creuer de la creu hi ha un relleu amb el monograma "IHS" culminat per una creu, envoltat per una cadena o corona d'espines estilitzada.

Segons consta a la cartografia cadastral, l'espai que ocupa forma part d'un camí d'ús públic, si bé a la realitat aquest ha quedat absorbit dins dels camps de conreu que el flanquegen.

Les Santes Missions eren iniciatives destinades a enfortir la fe del poble, que van tenir especialment ressò amb posterioritat a la Guerra Civil. A més de l'erecció de creus de pedra o la instal·lació de creus de fusta a les esglésies, sovint implicaven la celebració d'eucaristies, viacrucis, processons, resos o altres esdeveniments de caire pietós.