Creu de can Ràfols dels Caus
Avinyonet del Penedès

  Alt Penedès
  08792 AVINYONET DEL PENEDÈS
  Emplaçament
  A la carretera d'Olesa, a prop de la masia de Can Ràfols dels Caus

  Coordenades:

  41.35451
  1.8008
  399687
  4578806
  Número de fitxa
  08013-43
  Patrimoni immoble
  Tipologia
  Element arquitectònic
  Modern
  Contemporani
  Estat de conservació
  Bo
  Restaurada en 1940
  Protecció
  Legal
  Número inventari Generalitat i altres inventaris
  BCIN
  Accés
  Fàcil
  Simbòlic
  Titularitat
  Privada
  Ref. cad.: 007A00014
  Autor de la fitxa
  J.M. Huélamo - ARQUEOCIÈNCIA

  Al costat de la vella carretera d'Olesa de Bonesvalls, així com de la carrerada, s'alça aquesta creu de terme que porta el nom de la masia que es troba al costat. La creu és d'una sola peça pètria, de forma trevolada, i té fust de pedra de secció poligonal. Està recolzada a sobre d'una base cònica també de pedra amorterada. Presenta una inscripció que diu: "restaurada el año 1940". En una fotografia de l'any 1917, conservada al fons fotogràfic del Servei de Patrimoni Arquitectònic de la Diputació de Barcelona, es pot veure una creu de tall més prismàtic.

  Aquesta creu, com també la de les Forques, la del Puig de la Mireta i la Creu d'en Llanes, van ser posades (o més aviat, restaurades) per mossèn Ramon Casajuana, durant els anys en que va estar a Avinyonet, és a dir entre 1939 i 1946. Sembla ser que la majoria ja hi eren, en els indrets en què van ser refetes. Se sap, a més, de l'existència d'altres quatre creus que presenten i/o presentaven la mateixa morfologia: una a la cruïlla del camí de Sant Pere d'Avinyó als Gorgs, potser coneguda com la de Santa Teresa, a l'indret que baixa a Can Porràfols; una segona a la carrerada, a la cruïlla de la carretera que baixa cap a Sant Sebastià dels Gorgs; la tercera al costat de la Masia de la Creu, origen segons l'opinió generalitzada, del topònim d'aquesta casa; i per últim, la quarta a la cruïlla de carrerades que es troba a prop del Mas Comtal.

  INVENTARI DE PATRIMONI (1990) Inventari d'Immobles d'interès arquitectònic de propietat municipal Servei del Patrimoni Arquitectònic de la Diputació de Barcelona.