Cova Xaro
Olivella

Uns 10 metres per sobre de la riera de Jafre.
    En un revolt de la riera de Jafre a la seva riba dreta i a uns 10 m sobre aquesta

Edats dels Metalls
    Xavier Esteve i Gràcia

L'entrada, de forma triangular, té una alçada de 2 metres i una amplada a la seva base d'1,40 metres. Aquí s'inicia l'única galeria que forma la cavitat, de poc més de 10 metres de profunditat. A pocs metres de l'entrada la concreció quasi ha barrat la galeria, deixant dos estrets passos sobreposats. Al punt final de la galeria, una estreta gatera dóna a una rampa de terra que poc més enllà l'estretor la fa infranquejable.
    El sediment de l'interior de la cavitat és argilós. S'hi observen alguns clots excavats fruit d'actuacions no autoritzades.

En l'actualitat la cova encara sembla conservar alguna franja de sediment per excavar tot i que presenta evidències clares d'haver estat buidada parcialment. En aquest sentit es pot veure sediment a l'entrada i al pendent sota la cova que sembla provenir del seu interior.

Explorada i catalogada per membres de la Secció d'Espeleologia de la Biblioteca Museu Víctor Balaguer (Vilanova i la Geltrú) el 15 de novembre del 1981.
    En aquesta cova s'hi recolliren alguns ossos humans, una ascla de sílex i alguns ossos de fauna. Podria correspondre a enterraments del calcolític-bronze inicial

CASTELL, J.; TEJEDOR, J. (1982). "Cadastre Espeleològic de la comarca del Garraf 2a part". Butlletí de la Biblioteca Museu Víctor Balaguer, VI època: 84-152. Vilanova i la Geltrú.