Cova Morta
Moià

En el Km, 32 trencant a mà dreta, pista asfaltada.

Cenozoic
    Ajuntament - Pl. Sant Sebastià, 1 08180 Moià
    Cristina Casinos

Cova d'origen càrstic que molt probablement estava connectada amb la surgència de la cova del Toll (balma) abans que l'erosió de l'aigua del riu subterrani obrís l'enorme balma a l'exterior.
    Té un recorregut estret de 60 m i es caracteritza per ser un tram negat que acumula sediment argilós.
    Quan és època de pluges i la cova del Toll porta el riu subterrani amb aigua, la cova Morta s'inunda. S'hi han trobat restes arqueològiques tot i que romanen fora de context.

La referència històrica que es coneix del Toll és de finals del s. XVIII, per Francesc Vilarrúbia, amo del Masot, que en alguna de les seves "expedicions" hi havia trobat algun fòssil.
    Es diu que hi ha gravats en alguna part d'època romana i/o medieval però no s'observa res que faci sospitar alguna incisió semblant.

Gómez i Costa, E (2001); " Les Coves del Toll ". Pàg. 7. Modilianum. Quaderns de divulgació 2. Juny. Moià.