Cova Gran del Salt del Bou
Vallirana

Espadat de Baix - Penya-segat del Salt del Bou
    Prop del torrent del Salt del Bou, entre la Vall d'Arús i el penya-segat del Salt del Bou

Adriana Geladó Prat

Cova de 5 metres de desnivell amb un recorregut de 18 metres, situada en una zona litològica de dolomies. Està situada a la base del penya-segat del Salt del Bou, i remuntant alguns metres per un torrent-cascada, s'accedeix a un pòrtic de 3 x 4 metres a la vora esglaonada de la mateixa formació rocosa. Mitjançant una rampa ascendent de 5 metres s'arriba a una cambra triangular de 14 x 8 x 3 metres. La planta és molt irregular i està coberta de blocs i una gruixuda capa de terra. A l'extrem superior s'obre una gatera horitzontal on és possible sondejar alguns metres darrere d'un estret recolze. El recorregut total és de 18 metres i el desnivell de 5 metres.

Les dades han estat extretes de l'espai web Espeleoindex. Les coordenades són aproximades.

Tant aquesta cavitat com la Cova petita del Salt del Bou foren descobertes i explorades pel SEO del Centre Excursionista de Vallirana el gener de l'any 1996.

Http://www.espeleoindex.com/# (Consulta: 20-04-2017). PIOLET (2012). Vallirana: caminades, avencs i cabanes. Barcelona: Editorial Piolet, nº 35.