Cova del Cau
El Bruc

Edats dels Metalls
    PE protecció Muntanya de Montserrat (Parc Natural).16/02/1988.
    Gemma Estrada i Planell i Xavier Rota i Boada

Cova en forma de cau o passera de guineus situada sota una gran roca caiguda.

Es troba dins una zona d'interès arqueològic senyalitzada pel Patronat de la Muntanya de Montserrat.

Jaciment descobert i excavat als primers del mes de maig de l'any 1924 per Joan Maria Casas de Müller, a qui segurament debem també el propi nom de la cova. Hi aparegué un fragment de crani, ossos humans molt deteriorats, un vas eneolític, ceràmica molt fragmentada i capes de cendres. Forma part d'un espai d'interès arqueològic senyalitzat pel Patronat de la Muntanya de Montserrat juntament amb la Cova Tapada, el Megàlit de la Cova Tapada, la Cova del Torrent i el jaciment de la Bauma.

CASAS DE MÜLLER, Joan Maria. Prehistòria montserratina. Descripció d'excavacions al Nord i Centre de la muntanya. Treball inèdit.
    ESTRADA I PLANELL, Gemma (1991). El Bruc: El medi, la història, l'art. PAM.