Cova de sauló de la Font del Roure
Vilassar de Dalt

  Maresme
  Paratge de la Font del Roure
  Emplaçament
  al costat de la Font del Roure
  232

  Coordenades:

  41.51814
  2.34724
  445534
  4596484
  Número de fitxa
  08214 - 383
  Patrimoni immoble
  Tipologia
  Element arquitectònic
  Contemporani
  Segle
  XIX
  Estat de conservació
  Dolent
  mig colgada per l'abandó i la manca de manteniment.
  Protecció
  Inexistent
  Accés
  Difícil
  Sense ús
  Titularitat
  Privada
  08213A008000300000JP
  Autoria de la fitxa
  Jordi Montlló Bolart

  Cova excavada en un marge de sauló a proximitat de la font del Roure, en un vessant costerut i esglaonat on s'observen encara alguns espècimens d'olivera borda i vinya. Té una fondària total de 2 m, i una cambra circular d'un diàmetre irregular, d'un 1,60 cm. Està parcialment ensorrada i es desconeix si tenia passadís o corredor d'accés i banc excavat per seure com altres coves d'aquesta tipologia. No obstant això, a mà dreta, mig colgat, es conserva un nínxol en corma de capelleta de 30 cm d'alçada per 20 cm d'amplada i uns 20 cm de fondària. Normalment servien per posar-hi el càntir d'aigua i eventualment per tenir-hi una espelma.
  A mà esquerra de l'entrada hi ha les restes d'un banc excavat al sauló, enrajolat i per terra les restes de canalitzacions amb les derivacions de conducció d'aigua provinents de la font que està uns metres més amunt, a mà dreta de la cova.

  Per la seva proximitat al torrent de la font del Roure, està envoltada d'alzines i roures, en una zona molt ombrívola.

  Les coves de sauló formen part del patrimoni vinícola del paisatge maresmenc. Són construccions realitzades aprofitant els marges saulonencs de les vinyes per tal d'endreçar-hi les eines o bé per a protegir-se de les inclemències del temps. Aquest tipus de construccions les localitzem sobretot allí on el terreny és més costerut i les terrasses més estretes, dificultant la construcció d'una barraca de pedra o maó. Per a la construcció d'una cova de sauló, calien eines de picapedrer, com l'escoda i la mitja escoda, el cabàs i la pala. En primer lloc s'havia de localitzar un marge de sauló arrecerat del vent i la pluja. En segon lloc, que el sauló no hagués patit un procés de meteorització irreversible, fet que comportaria l'ensorrament de la cova. El marge havia de tenir un mínim d'alçada, comprés entre un metre i mig a dos metres com a mínim per evitar que durant la seva construcció, s'enfonsés, amb el consegüent perill de colgar aquell que l'estigués excavant.
  La construcció podia ser senzilla o més elaborada, amb un banc a l'interior o nínxols per a endreçar el càntir, una espalmatòria o el berenar. Però calia sempre fer un passadís d'entrada més o menys profund, entre un i dos metres de llargària; obert a l'aire lliure o tancat, arribant així a una mena de cambra que podia ser relativament gran, la majoria dels casos de forma arrodonida. Aquestes cambres podien comunicar-se amb una segona excavada al costat. De la segona meitat del segle XX també se'n poden trobar amb una portella de fusta o metàl·lica per tal d'evitar saqueigs.
  Aquestes construccions populars, es van enfonsant lentament degut a l'abandonament del cultiu de les vinyes que justificava la seva utilització, per una banda i molt sovint per la construcció d'urbanitzacions o eixamplaments de camins i corriols. El bosc i les arrels de pins encerclen i envaeixen les seves parets. La manca de manteniment fa que la cúpula es vagi malmetent i apareguin les infiltracions d'aigua.

  BOSCH, Laura (2007). Patrimoni arquitectònic i històric a l'entorn natural; dins L'entorn natural de Cabrils, pàgs. 95 a 106. Ajuntament de Cabrils.
  MONTLLÓ, Jordi; FONT, J. (2007). Inventari d'arquitectura rural i popular d'Alella. Inèdit.