Cova de marge de cal Valentinet
Castellbell i el Vilar

  Bages
  Torrent del Prat
  325

  Coordenades:

  41.64019
  1.81459
  401275
  4610507
  Número de fitxa
  08053-611
  Patrimoni immoble
  Tipologia
  Element arquitectònic
  Popular
  Contemporani
  Segle
  XIX-XX
  Estat de conservació
  Regular
  El seu accés només es pot fer respectant normes de seguretat estrictes per evitar l'enfonsament del sostre, que en aquest tipus de construccions no se sap mai quan pot succeir.
  Protecció
  Inexistent
  Accés
  Difícil
  Sense ús
  Titularitat
  Privada
  08052A001000450000OD
  Autoria de la fitxa
  Jordi Montlló Bolart

  Cova excavada al dessota d'un marge de graves i argiles, entre el Pla del Masroig i el torrent de cal Cileta. Es pot localitzar mercès a una figuera vella que creix arran de l'entrada de la boca. Al davant mateix, a l'altre costat del torrent hi ha les cases de cal Valentinet i cal Pau.
  Es tracta d'una cavitat principal que mesura uns 10 metres de fondària, per 1,20 metres d'amplada aproximada. A meitat de la galeria, hi ha un espai més ample que dona pas, a mà esquerra, a una segona galeria amb les mateixes característiques constructives, d'una fondària aproximada de 3 metres. Degut al seu abandonament, una part del sostre s'ha enfonsat i bloqueja l'accés sobretot pel que fa a la galeria esquerra.
  A la boca d'entrada hi ha mig metre de terra provinent del marge que ha anat baixant amb les esllavissades de la pluja. Havia tingut una porta, de la qual només es conserva un muntant, al costat esquerra fet de ciment.

  Sembla ser que aqueta cavitat hauria estat emprada pels propietaris de cal Cileta com a fresquera per guardar les patates durant l'hivern. També es conta que durant la Guerra Civil (1936-1939) en aquesta cavitat s'hi van amagar els objectes de culte procedents de l'església de Sant Cristòfol evitant així que fossin destruïts.