Cova de l'Horta
Mediona

    Alt Penedès
    Fondal de Valldellòs.
    Emplaçament
    Al nord-oest de Pereres.
    623

    Coordenades:

    41.45571
    1.61973
    384719
    4590267
    Número de fitxa
    08122 - 757
    Patrimoni immoble
    Tipologia
    Jaciment arqueològic
    Edats dels Metalls
    Ibèric
    Romà
    Segle
    XV-XII aC i II aC-V dC.
    Estat de conservació
    Regular
    L'establiment de l'estat de conservació d'un jaciment és problemàtic. Tan sols una intervenció arqueològica pot determinar si s’hi conserva estratigrafia.
    Protecció
    Legal
    BPU
    Fitxa PAP 093 del Catàleg de Béns a Protegir inclòs al POUM.
    Número inventari Generalitat i altres inventaris
    IPA 7434
    Accés
    Difícil
    Sense ús
    Titularitat
    Privada
    08121A01900005
    Autoria de la fitxa
    Xavier Bermúdez (iPAT Serveis Culturals)

    Amuntegament de grans blocs en els quals s’obren dues galeries a l'altura de terra. Els materials arqueològics que s’hi ha trobat corresponen a un ventall cronològic molt ampli: ceràmica del Bronze Mitjà, ceràmica pintada ibèrica i campaniana B i ceràmica paleocristiana, a més de botons d’ós, peces de bronze i ferro i vidre romà.

    L’aparició d’una mandíbula humana apunta a la possibilitat que els materials d’alguna de les fases enumerades corresponguin a un aixovar funerari, si bé l’ús ritual de la cavitat com a lloc d’ofrenes és el més plausible.

    Durant les tasques de realització del mapa del patrimoni cultural no s'hi va poder accedir.

    El jaciment és conegut des de la dècada dels 1950, i s’hi han recollit materials de forma no metodològica a les dècades de 1970 i 1980.

    BACARIA, A. (inèdit): Importacions i produccions locals de D.S.P. (Derivées Sigillés Paléochrétiennes) a la Catalunya litoral i Prelitoral. Tesi doctoral per la Universitat de Barcelona.

    VIRELLA i BLODA, J. (1983): "Experiències a l'entorn de la localització d'estacions prehistòriques", a: Actes de la XIX Assemblea Intercomarcal d'Estudiosos (Vilanova i la Geltrú, 25-26 d'Octubre de 1975). Vilanova: Centre d'Estudis Biblioteca-Museu Víctor Balaguer, p.220. Reimprès a Miscel·lània Penedesenca, núm 1 (1978). Institut d'Estudis Penedesencs, p. 258.

    VIRELLA i BLODA, J.: "Redescubriment d'un paratge al Penedès", a Vèrtex. 52, p.136.

    VIRELLA i BLODA, J.: "Un paratge oblidat: El Cingle de l'Agulla i les Coves de Pereres", a Circular per als socis de l'Agrupació Excursionista Talaia.