Balma del Pèndol
Mediona

Fondal de Valldellòs.

Neolític
    Edats dels Metalls
    XL-XXXV aC, XXV-XXII aC, XV-VII aC i II aC-V dC.
    Regular
    L'establiment de l'estat de conservació d'un jaciment és problemàtic. Tan sols una intervenció arqueològica pot determinar si s’hi conserva estratigrafia.
    Fitxa PAP 084 del Catàleg de Béns a Protegir inclòs al POUM.
    Al nord-oest de Pereres.
    Xavier Bermúdez (iPAT Serveis Culturals)

Balma situada sota un bloc del Fondal de Valldellòs. Davant la balma hi ha un petit espai rodejat per altres blocs més petits, on s’hi va fer una cala de sondatge no autoritzada on van sorgir materials de diverses cronologies: ceràmica i indústria lítica neolítica, ceràmica de l’edat del bronze, ceràmica ibèrica tardana i vasos de vidre i una clau d’època romana.

La presència de restes faunístiques junt amb els vasos romans fan pensar en que es tracti d’un lloc d’ofrenes rituals.

Durant les tasques de realització del mapa del patrimoni cultural no s'hi va poder accedir.

S’hi van recollir materials i excavar una cala de sondatge de manera irregular a finals de la dècada de 1970.

MESTRES, J. (inèdit): El Neolític Antic al Penedès. Tesi doctoral per la Universitat de Barcelona.

ROVIRA i PORT, J.; SANMARTÍ, E.; GALLART ROMEU, J. (1983): Mediona i l'Alt Penedès de la Prehistòria a la Antiguitat. Barcelona: Institut de Prehistòria i Arqueologia de la Diputació de Barcelona, Sèrie de Monografies Arqueològiques, núm. 6.

VIRELLA i BLODA, J. "Redescobriment d'un paratge al Penedès". Vèrtex. 52, p.136.