Cova de les Monedes
Mediona

XL aC a XV dC.
    Es desconeix l'estat de conservació del jaciment després de les intervencions fetes.
    Fitxa PAP 092 del Catàleg de Béns a Protegir inclòs al POUM.
    Xavier Bermúdez (iPAT Serveis Culturals)

La Cova de les Monedes és la cavitat situada més a l'oest del conjunt que hi ha al Fondal de Valldellòs. Es tracta d'una obertura de 2,9 m d'alçada x 2,7 m d'amplada i 9 m de llarg. A 7 m d l'entrada (i, per tant, a 2 m del final) hi ha un giravolt a l'esquerra que forma un racó apartat.

No existeix un registre estratigràfic dels materials localitzats, però sí consta una distribució diferenciada dels materials en base a la seva cronologia: els de la galeria principal corresponen majoritàriament a la prehistòria i protohistòria (llevat d'alguns fragments medievals), mentre que al racó descrit a 2 m del fons de la cova hi havia un notable conjunt baix-imperial.

Al Museu d'Arqueologia de Catalunya (seu de Barcelona) s'hi conserven una gerra vidre (segles III-IV) i un 1 plat paleocristià del conjunt baix-imperial de la cova. Durant les tasques de realització del mapa del patrimoni cultural no s'hi va poder accedir.

Hi ha constància de troballes fortuïtes de ceràmica a mà prehistòrica entre les roques. L'any 1975 la cova havia patit espolis, i l'Agrupació Excursionista Talaia hi inicia intervencions. L'any 1978, l'AECCM hi ha dur a terme noves intervencions.

MESTRES, J. (inèdit): El Neolític Antic al Penedès.

ROVIRA i PORT, J.; SANMARTÍ, E.; GALLART ROMEU, J. (1983): Mediona i l'Alt Penedès de la Prehistòria a l'Antiguitat. Barcelona: Institut de Prehistòria i Arqueologia de la Diputació de Barcelona, 1983. (Sèrie Monografies Arqueològiques; núm. 6).

VIRELLA i BLODA, J. (1976): "Redescobriment d'un paratge al Penedès". Vèrtex. 52, p.136.

VIRELLA i BLODA, J. "Un paratge oblidat: El Cingle de l'Agulla i les Coves de Pereres". Circular per als socis de l'Agrupació Excusionista Talaia.