Cova de l'Ametlla o cova de l'Omella Font-rubí

Alt Penedès
A uns 350 m en línia recta al SE de la Casa Nova de Bolet
630

Coordenades:

41.45151
1.61719
384499
4589804
08085-60
Patrimoni natural
Zona d'interès
Bo
Inexistent
Fàcil
Sense ús
Privada
08084A00200038
Miquel Gea i Bullich

Foradada a la roca, la Cova de l'Ametlla té un voladís de pedra que serveix com a petita porxada per aixoplugar-se en cas de pluja sense haver d'entar. L'entrada no és pas massa gran tot i que s'hi pot entrar ben dret, el terra fa pendent amunt fins que topa amb el sostre que a l'inversa fa volta, talment con el fruit que li dóna el nom.
És força gran, assolint uns vint metres d'ample i uns disset de fondària. Al punt més alt arriba als quatre o cinc metres.
Als voltants s'hi poden trobar altres forats i balmes, però de poc interès. La farigola, el grèbol, la ruda i sobretot el cuscó poblen aquest entorn castigat pel foc més d'una vegada, on tot just hi comencen a brotar els pins. És realment un ambient hostil per a la vegetació on l'erosió ha deixat al descobert un terreny de pedra blanca i dura.
Des de la cova es pot gaudir d'una magnífica vista de la plana panadesenca.

Per arribar-hi s'ha de seguir el camí que arrenca del davant mateix de la casa Nova de Bolet. Passarem a tocar d'una torre d'alta tensió i, després de caminar paral·lelament a la línia elèctrica durant uns metres, arribarem a la cova.