Cova de can Feló
Tavertet

Ha estat objecte d'intervencions per part d'afeccionats i clandestins.
    Patrimoni arqueològic i paleontològic NNSS 2003, zona de protecció especial.
    Sí, CC.AA: 2711.

La cova de Can Feló es troba al mig de la paret que formen els cingles de Tavertet.

La boca, que fa uns 10 m d'alçada per 5 m d'amplada, dona accés a una sala de 25 m quadrats, on es situa l’àrea del jaciment (d’uns 10 m d’amplada per 5 m de llargada). Una esquerda permet l’accés a un recorregut d'uns 70 m de sales i passadissos.

L’any 1982 va ser objecte d’una excavació arqueològica que va permetre establir una estratigrafia amb tres nivells diferenciats, tot i que havia estat espoliada anteriorment:

• Estrat I: terres granuloses amb força pedres i presència d’algun fragment de ceràmica.
    • Estrat II: terres compactes sense cap resta arqueològica.
    • Estrat III: terres sorrenques sense cap resta arqueològica.

La ceràmica associada a la cova, aportada pel Sr. Jordi Mor, està formada per dos grans grups cronològics: un del neolític mig-antic i l'altre del bronze.

Pel que fa al neolític mig-antic, es tracta de ceràmiques amb nanses tubulars verticals tipus Montboló i anses tipus Chassey de bobina, i ceràmica de parets fines i brunyides.

Pel que fa al bronze, destaca la presència de vasos oberts, amb decoracions impreses, anses de cinta arrodonides i cordons amb impressions.

L'estat actual del jaciment és dolent ja que ha desaparegut pràcticament tot el seu sediment.

El jaciment fou excavat l'any 1982 per M. Molist, W. Cruells i D. Buxó.

AJUNTAMENT DE TAVERTET (2003) Carta Arqueològica. Normes subsidiàries de planejament de Tavertet (text refós). Tavertet: Ajuntament de Tavertet.

CRUELLS i BANZO, W. (1982) “Un Nou jaciment prehistòric a la vall del Ter: Can Feló (Tavertet)”. Ausa. Vic. vol. X, núm. 102-104 (1982), p. 73-81.

CRUELLS i BANZO, W. (1982) Memòria del sondeig realitzat a la Cova de can Felo (Tavertet, Osona). Mem. núm.: 480. Àrea de Coneixement i Recerca de la Direcció General de Patrimoni de la Generalitat de Catalunya.

CRUELLS, W.; MOLIST, M (1984) “Un nou jaciment prehistòric a la vall del Ter: Can Feló (Tavertet)” Els Cingles, nº 16. Tavertet: Amics dels Cingles de Tavertet, p. 4-8.

GENERALITAT DE CATALUNYA. DEPARTAMENT DE CULTURA (2016) Inventari del Patrimoni Arqueològic i Paleontològic de Catalunya (Tavertet).

MOR i BENEDITO, J. (1982) ”Qualcunes observacions sobre troballes arqueològiques a Tavertet”. Els Cingles, nº 9. Tavertet: Amics dels Cingles de Tavertet, p. 10-11 i 19.

MOR i BENEDITO, J. (1982) ”Qualcunes observacions sobre troballes arqueològiques a Tavertet”. Els Cingles, nº 10. Tavertet: Amics dels Cingles de Tavertet, p. 10-13.