Costum dels pastors de Vallirana
Vallirana

Costumari
    Ja no es celebra.
    Adriana Geladó Prat

Antic costum documentat a Vallirana i que té relació amb l'adoració dels pastors, un cop nascut el nen Jesús. Els pastors de la vila guarnien els seus ramats amb tanta esquelleria com podien. Durant l'ofici a l'església, els pastors feien desfilar el bestiar per davant de la porta del temple amb la intenció de fer un acompanyament sonor als càntics interiors. Alhora, els pastors també feien sonar els seus flabiols. Aquest acte durava fins que la missa havia acabat.

Aquest costum fou recollit i documentat pel folklorista català Joan Amades. També es donava a les poblacions de Corbera de Llobregat i Begues.

AMADES, Joan (1950-1956). Costumari català: el curs de l'any. Barcelona: Salvat, vol. II, p. 138.