Costum del part
Folgueroles

Costumari
    No es practica.
    Adriana Geladó Prat

Antic costum relacionat amb les parteres de Folgueroles. Una de les herbes medicinals més reconegudes al municipi per facilitar el part era l'hisop (Hyssopus officinalis), que s'administrava infusionada exceptuant l'arrel. Tenim constància d'una dita al respecte: "Si vols fer parir la dona de cop, dóna-li aigua d'hisop". Quan una dona havia donat a llum, calia que esperés quaranta dies abans d'entrar a l'església. Passat aquest temps, la llevadora, la mare i la criatura anaven al temple per assistir a la missa en ofrena a la Mare de Déu de les Dones. Si la mare no havia anat a missa i el nadó no havia anat a l'església, la dona no podia sortir de casa.