Costum de la creu de terme de Conill
Pujalt

Conill

Costumari
    Ja no es fa.
    Dídac Pàmies i Marta Lloret

Antigament, la sega del cereal es realitzava a mà i existien professionals de la sega que es movien pel territori desenvolupant aquesta tasca a partir del mes de juny. Un d'aquests trajectes era el de desplaçar-se cap als camps de cereals de la plana lleidetana. Aquest recorregut es feia passant pel camí ral que des de Manresa, passava per Conill i seguia fins a Lleida. Arribats a Conill, els segadors es paraven als peus de la creu de terme ja que des d'aquest punt, és l'últim lloc des d'on es visualitza la muntanya de Montserrat abans de continuar el trajecte vers Lleida. Deien una salve a la Moreneta demanant protecció per a ells i per a les futures collites, considerant així la Mare de Déu de Montserrat com a advocada i protectora del blat.

AMADES, J. (1984): Costumari Català. El curs de l'any. Barcelona: Salvat.