Córrer el Cós
Castellfollit de Riubregós

Entre el poble i Santa Maria
    Camí entre el poble i Santa Maria

Desapareguda
    Xavier Bermúdez López

Cursa que havia format part, tradicionalment, dels actes de la Festa Major del Poble. Es disputava el segon dia de la festa, i consistia en córrer des del poble fins Santa Maria i tornar al punt de partida (en total, aproximadament 1 km). Inicialment, el trajecte es feia pel camí que passa per darrere de Cal Ballester enllaçant amb el camí de l'Empedrat fins el cementiri. Posteriorment, es va seguir fent al llarg del traçat de la carretera (l'actual C-1412a) fins arribar a la cruïlla amb el camí de l'Empedrat. Els corredors acreditaven el seu pas pel punt intermig recollint un paper segellat. Qui feia el cós (el guanyador) es feia amb dos pollastres, i qui feia el sota cós (el segon) aconseguia un pollastre o algun altre objecte. Un tret característic de la cursa és que es corria calçant exclusivament mitjons.

FARELL i DOMINGO (1994a:190) esmenta que la cursa es va deixar de celebrar entre els anys 1910 i 1915.

FARELL, Joan (1994a). Castellfollit de Riubregós. Vol I. Resum històric. Folklore. Llegendes. Tradicions. Fundació Salvador Vives Casajuana.