Corredor subterrani prop de Claret dels Cavallers
Sant Mateu de Bages

Demarcació de Claret dels Cavallers
    De Claret dels Cavallers camí S-W 200 m i camí E uns 900 m, a la dreta

Hi falten algunes lloses, entorn abandonat
    Jordi Piñero Subirana

Estructura subterrània en forma de petit corredor de la qual no se'n coneix la funció ni tampoc l'època en què va ser construïda. Es troba emplaçada uns 600 m al nord-est del nucli de Claret dels Cavallers, vora el camí d'accés i a tocar de la riera de Coaner. Està situada en una petita terrassa entre la riera i el camí. El corredor té una llargada de 2,64 m i una amplada de 0,5 m. Interiorment és revestit amb parets de pedra i és cobert per lloses rectangulars que han estat polides i aplanades especialment per la cara inferior. D'aquestes lloses de cobriment se'n conserven diverses. El corredor té una orientació nord-sud i sembla que desemboqui, per la banda nord, en un terreny on s'insinua una lleugera depressió però on no s'hi observa cap estructura ni tampoc restes d'enderrocs. És una obra d'una certa qualitat però no s'endevina quina podia ser la seva funció. En realitat, es tracta d'un corredor sense cap més element clar associat, fet que en dificulta la seva interpretació. Pel que fa a la cronologia, també és difícil de precisar, però no sembla que tingui una gran antiguitat, tal vegada 100 o 200 anys.
    Aquest corredor va ser localitzat recentment i de manera fortuïta pel masover de ca l'Espinac (de Claret dels Cavallers). No se'n coneix cap notícia que pugui donar alguna pista sobre la seva funcionalitat. Tal vegada es tractava d'alguna canalització per desguassar l'aigua cap a la riera. Tot i que podria recordar el corredor d'accés a un pou de glaç aquesta hipòtesi es pot pràcticament descartar, ja que es troba a la cara de solei i, a més, la seva ubicació no és en un terreny amb pendent i no sembla en absolut adequada per aquest tipus d'infraestructura.

Informació facilitada per Pere Vidal.