Corral de Puigventós
El Brull

La Castanya
    1,3 km al sud de Collformic, al pla de la Calma.

Ha estat restaurat recentment.
    Marc Cucurella Pinilla

Construcció de planta rectangular, d'uns 17 per 12 m, d'una sola planta feta de carreus irregulars de pedra. Aquests carreus en bona part de la construcció estan posats sense cap lligam excepte en algunes parts on s'ha utilitzat l'argamassa i el ciment. La teulada és de teula àrab, a doble vessant que desguassa a la façana principal i a la part posterior. La façana principal s'orienta al NE. Aquí hi observem dues portes, que són fetes amb carreus més grans i tallats de forma regular, l'una amb la llinda de fusta i l'altra amb una biga de formigó. En cap de les quatre parets hi ha finestres sinó unes petites obertures de 35 per 10 cm aproximadament.

Encara s'utilitza avui dia per guardar-hi el bestiar en algunes èpoques de l'any.

Tradicionalment en la vida del camp s'han utilitzat corrals, barraques, cabanes, bordes, etc. per guardar-hi eines, bestiar, palla, fems i d'altres. En aquest cas, però, la seva funció inicial era d'habitatge.