Corral de l'Esquerrà
Olesa de Bonesvalls

Al costat del camí de Ribes-Olivella a Olesa-Begues. 08795 OLESA DE BONESVALLS
    Al peu del camí Ral cap a Begues, després de l'avenc

Es ruïna.
    Cortés Elía, Mª del Agua

Al costat del camí de Ribes-Olivella a Olesa-Begues. Es troba dins el terme del Parc Natural del Garraf, al camí que des de la depuradora, al peu de l'Hospital, porta a Can Grau, al terme d'Olivella, al sud del terme d'Olesa. El trobem a l'esquerra del camí en un revolt tancat, després de l'avenc de l'Esquerrà. A prop hi ha una cisterna que recollia l'aigua de la pluja. Tan sols resten les ruïnes del corral que ens mostren les dimensions originals d'aquest i el lloc on hi havia la porta principal. És una obra de pedra amb les cantoneres de la porta de maó. Era un corral relativament gran, d'aproximadament 40-50 m². Es troba al peu del camí ramader del camí vell d'Olesa que des de l'Hospital portava a can Grau.

La ramaderia ha estat un sector molt important a Olesa ja des de l'edat mitjana i arribant a ser molt important a finals del segle XIX i principis del XX. S'extreia la llet que es portava a comercialitzar a Molins de Rei, Vilafranca i Barcelona. En un principi la llet es transportava en carros i més tard, quan van fer les dues carreteres, entre 1918 i 1928, es feia el transport en 3 o 4 camions que la anaven a buscar a Olesa. El gran nombre de corrals a la zona són l'indicatiu de la importància que van tenir aquests ramats a la zona, així com destacar el pas dels ramats transhumants, principalment ovelles, que a l'hivern pasturaven a la zona d'Olesa i entorn, i que utilitzaven els corrals. Es tancaven els ramats als corrals a les hores de més calor a l'estiu i en cas de mal temps. Munyien sempre un cop el ramat era a casa. A finals dels anys 1920 a Olesa hi havia entre 7 i 8 mil caps de cabres. Els corrals eren edificis senzills, d'una sola teulada poc inclinada i amb carener paral·lel a la façana, fets de pedra no gaire bé treballada. Alguns situats al costat de vies pecuàries i acollien el bestiar en la temporada hivernal. Eren corrals closos, en part coberts, amb porxades d'arcs de mig punt obertes a migdia. Generalment el mas era proper.

ESTRADA, D.; ESTRADA, S.; FARRÉ, P.; MITJANS, M.; ROS, D.; ROS, N.; ROS, R.; SOLER, J. (2005). Petjades Històriques. Recull de construccions rurals en pedra seca i altres curiositats naturals al terme d'Olesa de Bonesvalls. Grup de Recerca Olesa Rural. Edicions Andana, Vilafranca del Penedès.