Barraca i corral del Garrigal Olesa de Bonesvalls

Alt Penedès
Fondo del Montau. 08795 OLESA DE BONESVALLS
Al fondo del Montau

Coordenades:

41.34893
1.87732
406080
4578101
08146-92
Patrimoni immoble
Element arquitectònic
Contemporani
XVII-XIX
Bo
Inexistent
Difícil
Sense ús
Privada
Bisbat de Barcelona. Carrer del Bisbe, 5. 08002 BARCELONA
Cortés Elía, Mª del Agua

Es troba al fondo del Montau, al vessant del Puig dels Avençons. És una barraca de planta circular amb volta apuntada que la cobreix. Amb un corral petit adossat davant la porta i fet amb parets de pedra de poca alçada.

Les barraques d'Olesa en els seus origens no eren de vinya tot i que després ho fossin. Les utilitzaven com a refugi temporal del pagès, magatzem d'estris del camp i habitatge ocasional, així com per ús dels carboners. Més tard a algunes barraques se'ls va adossar un corral. Son construccions de mitjan del segle XIX, encara que pot haver alguna més antiga. La tipologia de les barraques del terme d'Olesa són diferents de les barraques de la zona de Begues. Les d'Olesa són de pedres irregulars i no son impermeables, sinó que s'impermeabilitzen posant terra a sobre i pedres; les parets ja pugen inclinades des de la base. En canvi les de Begues formen volta a l'interior i a l'exterior formen un curull de pedres que fan pressió a la cúpula i que pel gruix de la teulada ja queda impermeabilitzada; en aquestes les parets pugen rectes fins al començament de la volta del sostre en que ja es comencen a tancar. Fotografia de Santi Estrada.

Pertanyia a l'Hospital, per tant propietat del bisbat de Barcelona. El nom l'agafa del parcer que cultivava les terres.

ESTRADA, D.; ESTRADA, S.; FARRÉ, P.; MITJANS, M.; ROS, D.; ROS, N.; ROS, R.; SOLER, J. (2005). Petjades Històriques. Recull de construccions rurals en pedra seca i altres curiositats naturals al terme d'Olesa de Bonesvalls. Grup de Recerca Olesa Rural. Edicions Andana, Vilafranca del Penedès.