Corominons de la Creu
Tona

    Osona
    Emplaçament
    Al sector nord de Tona, just passat Pinsos Baucells, a tocar de la N-152z.
    566

    Coordenades:

    41.864
    2.23141
    436212
    4634962
    Número de fitxa
    08283 - 186
    Patrimoni immoble
    Tipologia
    Edifici
    Medieval
    Modern
    Popular
    Segle
    XVI-XVII
    Any
    1556/1617
    Estat de conservació
    Bo
    Protecció
    Legal
    BCIL
    POUM. Pla d’Ordenació Urbanística Municipal. VI. Catàleg de béns a protegir. Ed-21 . Mas Corominons de la Creu. BCIL A.
    POUM. Pla d’Ordenació Urbanística Municipal. VII. Catàleg masies i cases rurals. Id-16. Mas Corominons de la Creu.
    IPEC. Inventari del Patrimoni Etnològic de Catalunya.1995-1999. La Vendaria. Tona. Número d’inventari IPEC 901829. 21-4-1998. Inventari del Patrimoni Etnològic de Catalunya.
    Número inventari Generalitat i altres inventaris
    IPAC 24404, IPEC 901829
    Accés
    Fàcil
    Cultural
    Titularitat
    Privada
    001705300DG33F0001XJ
    Autoria de la fitxa
    Josep Anton Pérez Arriaga (TRÍADE Serveis Culturals)

    Edifici totalment reformat, de planta basilical quadrada, amb el característic cos central més elevat. La coberta és a doble vessant amb carener perpendicular a la façana. Presenta planta baixa, pis i un espai golfes a la crugia central. Amb anterioritat a la reforma més recent, hi havia una lliça amb empedrat i un espai destinat a animals i algun cobert.

    La disposició de les obertures a les façanes és totalment simètrica, amb finestres de testera recta, i pedra escairada. Les obertures del pis golfes són a mode de galeria d’arc de mig punt. Destaca el gran portal adovellat amb escut i data de 1556.

    Coneguda també com La Vendaria fins que, ben entrat el segle XVII, va passar a anomenar-se Corominons.

    La masia avui dia està emplaçada dins el recinte de la fàbrica de pinsos Baucells, actuals propietaris.

    El mas havia estat en els seus orígens medievals botiga de queviures i posteriorment hostal, que el Comú de Tona tenia dret a arrendar i en tenia la tutela. Per això, la dovella central del portal adovellat té l’escut de Tona. Estava ubicat en un lloc estratègic, en la bifurcació del camí ral que anava de Vic a Barcelona, i a Manresa i Moià. Prop del lloc hi havia una creu, avui desapareguda que assenyalava aquesta cruïlla.

    Existent des d'abans del 1365, en els seus orígens era conegut com la Vendaria (que en català medieval vol dir "botiga") o hostaleria de Tona.

    Una segona llinda a la façana de ponent, marca una nova data, l’any 1617, que podria tractar-se d’una reforma, coincidint en un moment de canvi, quan el mas passa a anomenar-se Corominons de la Creu, moment en què la família Corominons passen a ser els propietaris.

    L’hostal Taravau o el Garet, Corominons de la Creu o l’Hostal d’en Valls eren masies bastides en un mateix període i ubicades al voltant del camí ral de Barcelona a Vic, una zona estratègica comercial i econòmica, poc abans que el centre de Tona es consolidés al Carrer, a partir del segle XVI i XVII en endavant.

    La darrera remodelació del mas es va fer als anys 1990, arran de la instal·lació de la fàbrica de pinsos en terres de la finca. La casa del mas es va transformar en el centre d'una hípica. Aleshores, es van modificar els pendents de les teulades, i s'obriren noves finestres.

    LLEOPART, Amadeu.(2006) Retalls del passat per conèixer millor Tona. Ajuntament de Tona.

    PADRÓS, Carles i PUIGFERRAT, Carles. (2011). Tona. Recull gràfic 1890 - 1978. L’Abans. Editorial Efadós. Pàgines 308-311.

    PLADEVALL, Antoni. (1990) Tona. Mil cent anys de Història. Eumo Editorial/Ajuntament de Tona.

    Inventari del Patrimoni Arquitectònic de Catalunya. 

    Inventari del Patrimoni Etnològic de Catalunya.