Cooperativa La Equitativa
Els Prats de Rei

Ravalet, 31
    Al nord del nucli urbà de la vila dels Prats de Rei.

Ajuntament dels Prats de Rei. Plaça Major, 1 (08281 Els Prats de Rei)
    Jordina Sales Carbonell

Es tracta d'un edifici ubicat al nord del nucli urbà, que fa cantonada i consta de planta baixa i dos pisos. El seu interior acull diversos espais polivalents relacionats amb l'activitat cultural i arqueològica que es du a terme a la vila. És també punt d'informació turístic i el primer pis acull el Museu Municipal Josep Castellà, amb una interessant i completa exposició sobre la història dels Prats de Rei i el seu entorn. L'edifici es va construir a finals del segle XIX però ha sofert diverses reformes. La seva façana està arrebossada i pintada de blanc, per la qual cosa no és possible observar el tipus de parament de l'estructura.

Des de finals del segle XIX i fins ben avançada la segona meitat del segle XX, la vida cultural i política de moltes viles catalanes es va vertebrar gairebé en la seva totalitat a partir de l'existència d'associacions de dretes i esquerres. Als Prats de Rei, aquestes dues associacions eren La Flor de la Segarra i la Cooperativa La Equitativa, les quals disposaven de sengles edificis singulars que feien la funció de seu social. Més enllà dels enfrontaments ideològics propis de la segona meitat del segle XIX i la primera meitat del segle XX,, aquestes associacions organitzaven la pràctica totalitat de les activitats festives i recreatives de l'any, de manera que el seu paper social va ser de primer ordre durant algunes generacions. La 'Cooperativa Equitativa era una associació que tenia la seva seu física en aquest edifici avui encara dempeus, que fou construït a finals del segle XIX; primer era particular però acabà essent de titularitat municipal.
    Abans de la Guerra Civil Espanyola, la Cooperativa s'hi feien sessions de cinema mut acompanyades amb piano. Després de romandre molts anys tancada un cop produïda la victòria del bàndol nacional, la Cooperativa fou autoritzada a tornar a obrir a condició que dugués el nom de 'Lugar del Camarada': això succeïa durant la Festa Major (15 d'agost) de l'any 1956. Fins a finals dels 70' del segle XX acollí un cafè i una sala de cinema. Actualment, és un edifici polivalent i apolític que acull el Centre Cívic de la vila i que, després de diverses reformes i ampliacions del seu espai, vertebra bona part de l'associacionisme cultural del poble. A més, durant els últims anys, les investigacions arqueològiques que es duen a terme al nucli de Prats han convertit la Cooperativa Equitativa en la seu dels arqueòlegs que duen a terme els estudis.