Construcció del Coll de la Descàrrega
Sant Llorenç Savall

  Vallès Occidental
  Al turó a W del coll de la Descàrrega, arran de carretera.
  Emplaçament
  Coll de la Descàrrega

  Coordenades:

  41.71673
  2.03582
  419795
  4618775
  Número de fitxa
  08223 - 94
  Patrimoni immoble
  Tipologia
  Jaciment arqueològic
  Estat de conservació
  Dolent
  Element en plena ruïna; pel seu desconeixement mai s'hi ha fet cap estudi ni treball de consolidació, i ha estat afectat pels incendis.
  Protecció
  Inexistent
  Accés
  Fàcil
  Sense ús
  Titularitat
  Privada
  Ref. cad.: 010A00006
  Autor de la fitxa
  Laura de Castellet i Ramon

  Entre la pista del Galí i la carretera de Granera, vora el coll, es distingeixen uns murs molt junts, ben aparellats i sovint traçant cantonada, establint una base rectangular; el parament es pot diferenciar dels marges de vinya que hi ha pels voltants.

  A. Ferrando va apuntar l'existència d'aquesta construcció, associant-la amb la necròpolis visigòtica propera, actualment desapareguda, i altres estudis apunten a la possibilitat d'un assentament ibèric. És impossible afirmar res ni si la necròpolis hi té algun lligam, ja que aquestes restes podrien ser algun dels masos medievals documentats a la zona però sense ubicació precisa, i més tractant-se d'un pas estratègic en un camí freqüentat. En qualsevol cas indica poblament en aquest sector, on la presència d'una necròpolis pot ser senyal d'una població més o menys afincada des d'antic.

  CASALS, Miquel; VICENS, Albert (2004) El vessant desconegut de Sant Llorenç del Munt. La capçalera del Ripoll: Sant Llorenç Savall. Sant Vicenç de Castellet, Ed. Farell.
  FERRANDO i ROIG, Antoni (1983) El Parc Natural de Sant Llorenç del Munt i Serra de l'Obac. Història i arqueologia vistes per un excursionista. Sabadell, Cooperativa El Pot.
  FERRANDO i ROIG, Antoni (1992.2) Recorregut per les tombes medievals de Sant Llorenç del Munt i els seus encontorns. Terrassa, Ed. Ègara. Monografies Vallesanes, 18.