Construcció de pedra seca del Coll d’Estelles.
Jorba

Al nord oest del nucli de Jorba, al sud del Coll d’Estelles i Cal Coix.
    A tocar de Cal Pau, a l’est del camí que porta d’aquest mas a Cal Magí de les Serres.

S'ha perdut bona part de la construcció.
    Cristina Belmonte (iPAT Serveis Culturals)

Restes força arrasades d'una construcció de pedra seca aixecada sobre l'aforament rocós. Se'n conserva una paret adossada al subsòl d'uns 5 m de llargada, al centre de la qual hi ha una fornícula parcialment excavada al terreny natural. Aquesta obertura encara conserva restes d'un arrebossat de morter de calç a l'interior així com les frontisses de la porta que la tancava. L'obertura, orientada a est, també conserva restes d'arrebossat de morter als brancals i llinda.

Solidària aquesta paret n'hi ha un altre a la banda sud fent cantonada. Aquesta estructura, igual que tot el conjunt es troba força arrasada el que dificulta la seva interpretació. Per les seves característiques i proximitat tant a Cal Pau com Cal Coix així com la Teuleria del Coll d'Estelles, cal pensar que correspondria a una petita construcció destinada bé a vivenda i/o aixopluc, bé a guardar estris del camp.

És difícil determinar la cronologia exacte de les construccions de pedra seca, ja que no se'n coneixen documents. La hipòtesi més raonable la situaria durant la gran expansió d'aquestes construccions a la primera meitat del segle XIX.

PLANS MAESTRA, J (2009) Arquitectura tradicional rural en pedra seca a la comarca del Bages. Publicacions de l'Abadia de Montserrat (Biblioteca de cultura popular Valeri Serra i Boldú, 20). Barcelona-Rubí