Conjunt del carrer Samsó
Caldes de Montbui

XIV-XVII
    BCIL (PGOU,1992)
    Ajuntament de Caldes de Montbui (Pl. de la Font del Lleó, 11)
    Laura Bosch Martínez

Carrer que es troba situat dins del nucli antic de la població, quedant limitat pel carrer del Forn i per la plaça de la Font del Lleó. També es té accés al carrer des de les escales de la Plaça 11 de Setembre. Té un origen medieval ja que forma part de l'antiga vila emmurallada de Caldes. Amb el pas del temps, aquest carrer ha sofert moltes modificacions sobretot pel que fa a l'alineació de les cases, destacant la de l'any 1865, "Proyecto de Reforma Interior y Ensanche de la Villa de Caldas de Montbuy".

L'arquitectura que s'observa actualment, és bàsicament dels segles XIX i XX. Es constata que des de finals del segle XX i inicis del XXI s'han realitzat moltes obres de construcció i rehabilitació dels habitatges, alguns d'ells molt moderns.
    No obstant això, presenta una certa homogeneïtat pel que fa a la tipologia, alçat i tractament de les façanes (materials emprats, textures i colors).
    El tipus de cases que trobem en aquest carrer correspon fonamentalment a edificis de planta rectangular, que consten de planta baixa, amb tres o quatre pisos. Les cobertes d'aquests edificis són planes i transitables.
    Aquests edificis es localitzen principalment en solars grans, amb preferència a les places i trams de carrer de més amplada. Dins del nucli històric es poden observar dos tipus de construccions: els que presenten fronts superiors a les tipologies tradicionals o aquelles altres més complexes, i també de majors dimensions, situades en parcel·les més irregulars, situades sovint en fronts de places o creuament de carrers com és el cas del carrer Samsó. Aquest tipus d'edificis presenten un pati interior de ventilació.
    La planta baixa pot estar destinada a comerç o garatge i les plantes pis a un o més habitatges per replà. Les façanes presenten una composició de finestres i balcons sovint simètriques i perpendiculars a un eix central. Si bé poden tenir la façana decorada amb esgrafiats, no acostumen a tenir les obertures emmarcades per pedra tallada.

Moreu-Rey (1962), descriu l'origen del nom actual d'aquest carrer en record a un benefactor de l'Hospital, de la família del mas Samsó. L'any 1897, l'Ajuntament acordà donar el nom de carrer de Joan Samsó a l'antiga placeta de Les Fonts.
    De la placeta, Moreu-Rey (1932) va trobar varis documents datats l'any 1570 on s'esmenta el lloc com: "Platea dicta de la f"; "Plasa e la F." (s. XVII-XVIII); "plateola dita de la F." "la plasseta de la F." (s. XVII-XVIII) ; "platea parva vocata de la F." (1700).
    En el segle XV se sap que Caldes només tenia dues fonts públiques d'aigua freda: una es trobava en aquesta plaça; la seva aigua provenia del Torrent del Salze, i la font del Portal de Barcelona (1452).
    El nom de la plaça canvia a finals del segle XVIII i així ho mostren algunes de les referències trobades en antics documents per part de Moreu-Rey durant el seu estudi (1962): "lo carrer que rau a la Plassa de las Fonts principals de aygua fresca de dita Vila" (1798). A l'any 1851 la font es troba anomenada "fuente publica llamada Las Dos Fonts"; i en l'any 1873 se la troba anomenada com "Plazuela de las Dos Fuentes; Plaza de las Dos Fuentes".

HERNÁNDEZ, J. i MONLEÓN, A.(2007). Visió històrica de Caldes de Montbui. pp 20-21. Ed. Ajuntament de Caldes de Montbui i Thermàlia.
    LLOBET VALL-LLOSERA, Anton (1848). Documentos para la historia de Caldas de Montbuy (-). Ms. A l'Arxiu de l'Acadèmia de Bones Lletres de Barcelona
    XALABARDER, Avelí (1914). Reseña histórica del Hospital de la Villa de Caldas de Montbuy. Barcelona
    XALABARDER, Avelí (1935). Caldes antic i modern (...). Edició pòstuma. Caldes de Montbui.