Conjunt de tres cases a l’avinguda de l'Estació del Nord
Granollers

Avinguda de l'Estació del Nord, 6-8-10
    Al nordoest del nucli urbà. Barri de l'Estació del Nord

Desconeguda
    BPU
    Pla Especial de Protecció del Patrimoni Arquitectònic i Arqueològic de Granollers. Núm. R-42b. Protecció de tipus VII: Edificis substituïbles.
    0072705DG4007E0001UW; 0072706DG4007E0001HW; 0072707DG4007E0001WW
    Jordi Piñero Subirana

Conjunt de tres cases entre mitgeres a l’avinguda de l’Estació del Nord, alineades a façana i que són característiques d’un tipus de modernisme popular, molt simple.

Consten tan sols de planta baixa. Les façanes són planes, composades simètricament en trams de dues obertures de proporció vertical. Com a element distintiu destaquen els emmarcaments a la part superior de les obertures, fets amb totxo de doble imposta tot configurant formes arquejades que enllacen a la part de dalt amb els buits de ventilació de coberta. Això crea un ritme harmònic que té continuïtat en tota la façana. A la part superior presenten diversos acroteris de formes desiguals, amb perfils trencats, que desfan la simetria compositiva del conjunt. Les cobertes són de teula àrab a dues vessants amb careners paral·lels a la façana.

El barri de l’Estació del Nord es va veure afavorit pel desenvolupament de les instal·lacions ferroviàries de la línia carbonera que comunicava amb les mines de Sant Joan de les Abadesses. L’Estació del Nord es va inaugurar el 1886. Per aquest sector també hi passava la carretera de Caldes. I l’actual carrer Joanot Martorell abans era la carretera de Ribas. Així doncs, a principis de segle XX aquest sector quedava al límit del nucli urbà. S’hi van instal·lar diverses indústries, però també un seguit de cases burgeses d’estil modernista, algunes de les quals no eren especialment ostentoses, sinó d’un caire més aviat popular.

Pel que fa a aquestes tres cases en particular, segons dades del cadastre, s’haurien construït l’any 1925. Es tractaria, doncs, d’una influència modernista tardana.