Conjunt de sardanes relacionades amb Sant Adrià de Besòs
Sant Adrià de Besòs

Barcelonès
    Sant Adrià de Besòs

Música i dansa
    Diversos autors
    Jordi Montlló Bolart

S'ha documentat un conjunt de set sardanes dedicades a Sant Adrià de Besòs. Estan referenciades al Portal Sardanista, que és un servei de la Confederació Sardanista de Catalunya. Dues d'elles tenen lletra: La "Colla Rosella" i "Les nostres ballades". 1 - Colla Rosella, música i lletra d'Antoni Suñé i Font. (ref. 35x79,s66 o 34-74-66). Estrenada l'any 1979. Va ser finalista a la Sardana de l'Any 1979. CURTS: Són la Colla la Rosella / som estol que ens fa germans / la rosella es meravella / fa que tots ens dem les mans/. LLARGS: Flor de terra Catalana / i alegria que no mor / ballarem una sardana / amb les mans, els peus i el cor. / La dansa és flama de vida / que refà la vida breu / cada ma rosa florida / i l'amor que ens ve de Deu. / Dansa que dansa a tot hora / Déu manté nostre esperit / i si la tenora plora / canta i dansa l'esperit. / Rosella d'ànima i cos, / Sant Adrià de Besòs. Va ser enregistrada a Vic, pels Montgrins i Ciutat de Barcelona el mateix any (OLYMPO OL-042). 2 - Dansaires adrianencs, de Marià Massaleras i Sans. (ref. 29x75). Estrenada l'any 1950. 3 - La Maria de Sant Adrià (ref. 29x81). De Joan Pairó i Ballestero. Estrenada l'any 1973 a Barcelona. 4 - Les nostres ballades (sense ref.), música de Llorenç Santandreu i lletra de Llibert Pedrol. Diu així: Ja ha vingut el temps / de les ballades, companys; / tots contents i joiosos / anem a dansar la Sardana/. Un any darrera l'altre / estem celebrant les audicions; / en la nostra formosa Vila, / en l'estimada Vila dels nostres amors, / d'il·lusions / de somnis i... d'alegries / de jove a vell; de nen a home / Sí!, fem l'ofrena / a la nostra estimada Sardana, / a la nostra estimada mare / o a la nostra terra / o a lo que més se senti / dins del pit, / a la dona estimada, al fill aimat, / al sol que trepitgem / sense pietat, sense pensar.../ el be que ens fa. / Adrianencs! / Unim les nostres mans / per fer la rotllana / més gran que s'hagi fet / pel bé de la nostra / estimada Sardana. 5- Sant Adrià 2004. (ref. 29x77,s59). Música de Joan Lluís Moraleda i Perxachs. Va ser estrenada al 37è Aplec de Ripollet el dia 5 de setembre de 2004, a la Rambla de Sant Esteve. L'estrena va anar a càrrec de la cobla, La Jovenívola de Sabadell. 6- Sant Adrià de Besòs. (ref.29x75,s55). Música de Tomàs Gil i Membrado. Va ser estrenada l'any 1977 a Sant Adrià de Besòs. 7- "Una fló (sic) a Sant Adrià. Música d'Albert Sanahuja Puig, estrenada l'any 1971.

ASAB. (1) UI. 895, 5. https://portalsardanista.cat/enciclopedia/sardanes/5/313 [Consulta feta el 14/09/2020]