Conjunt d'Ancosa
La Llacuna

Gòtic
    XII-XV
    Fruit de l'abandonament i de l'acció antròpica i els agents atmosfèrics
    Juan Garcia Targa

Els terrenys van ser cedits pels comptes de Barcelona als monjos que van establir-se al 1155. Posteriorment,1168, per problemes d'aigua van retirar-se a un altre indret de la zona del Gaia, sempre vinculats a Santes Creus. Actualment es poden veure les restes d'un conjunt cistercenc format per: Església i Cisterna . Amb posterioritat va servir com a granja documentant-se la major part dels materials dels segles XIV-XV. Les excavacions efectuades 1981-1983 van permetre documentar les dos estructures religioses, així com la cisterna que bastia d'aigua al lloc.

Bolòs, Jordi i Mallart, Lourdes. 1986. "La Granja cistercenca d'Ancosa (La Llacuna, Anoia). Estudi dels edificis i dels materials trobats durant les excavacions (1981-1983)". Direcció General de Patrimoni Artístic. Servei d'Arqueologia. Departament de Cultura. Generalitat de Catalunya.