Conca d'Òdena
Castellolí

Castellolí
    Extrem oest del terme municipal.

Virgínia Cepero González

La Conca d'Òdena és el sector central de l'Anoia, obert en el curs mitjà del riu d'aquest nom, a la comarca estricta d'Igualada.
    Des del punt de vista geogràfic el constitueixen els municipis d'Òdena, Igualada, Castellolí, la Pobla de Claramunt, Capellades, la Torre de Claramunt, Vilanova del Camí, Santa Margarida de Montbui, Jorba i Sant Martí de Tous.
    Forma una gran depressió ovalada, envoltada de marjals tabulars que es prolonguen per la Depressió Central Catalana, on s'estructuren els planells del puig de l'Aguilera, a l'est, el coll del Moianès i les calmes de Rubió, al sud, i els de Copons i de Clariana, a l'oest. Al sud, limita amb la serra de Queralt, la tossa de Montbui i els serrats del castell de Claramunt i de Castellolí, que formen part de la Serralada Prelitoral.
    Aquesta depressió circular, erosionada intensament, es troba a uns 300 m sobre el nivell del mar.

El territori de la Conca d'Òdena formava part, ja des de l'Edat Mitjana, de la sotsvegueria d'Igualada i, a excepció del terme d'Igualada que era vila reial, corresponia d'altra banda a la baronia de la Conca d'Òdena.
    Des de l'any 2001, els municipis d'Òdena, Igualada, Castellolí, la Pobla de Claramunt, Capellades, la Torre de Claramunt, Vilanova del Camí, Santa Margarida de Montbui, Jorba, Sant Martí de Tous, Orpí i Carme, formen la Mancomunitat de la Conca d'Òdena.