Comunidor de Sant Martí Santa Maria de Merlès

Berguedà
Sector central del terme municipal
A 800 metres de la carretera BV-4406, punt quilomètric 14'100.

Coordenades:

42.00116
1.98362
415827
4650405
08255-208
Patrimoni immoble
Element arquitectònic
Contemporani
Regular
Li falta la coberta.
Física
Restringit
Sense ús
Privada
Bisbat de Vic. c. Santa Maria, 1. 08500. Vic
Jordi Compte i Marta Homs

El comunidor es troba situat al vèrtex est del recinte interior del cementiri de l'església de Sant Martí de Merlès, el qual es troba tancat amb un mur de pedra.
Es tracta de les restes de l'antic comunidor que conserva els quatre robusts pilars de pedra, tres dels quals es troben integrats al mur del cementiri que tanca dues de les façanes del comunidor. Antigament el comunidor estava cobert amb una teulada de quatre vents amb teula, i les dues façanes que quedaven obertes tenien un baix mur amb un accés a l'interior. Avui en dia la teulada no es conserva.

La tercera imatge s'ha tret del llibre Les creus al vent.

Un comunidor és una petita edificació en forma de porxo obert a tots quatre vents, coberta i situada prop de l'església, on s'aixoplugava el sacerdot que comunia les tempestes i les pedregades. Així doncs hem de pensar que el comunidor de Sant Martí de Merlès inicialment també estava obert als quatre vents i que en tancar el recinte del cementiri amb un mur de pedra va quedar integrat en un dels seus vèrtex.
A principi de segle (1917), uns metres davant del comunidor hi havia una creu de fossar de fusta que tenia com a base una pica baptismal de l'església.

BASTARDES, Albert (1983). Les creus al vent. Editorial Millà.