Complex mina-conducte-bassa de Can Mitjans
L'Ametlla del Vallès

Can Mitjans. Polígon 1, parcel·la 72
    A llevant del turó de Sant Nicolau.

La vegetació creix al seu interior i les arrels dels arbres estan fent malbé l'estructura.
    Virgínia Cepero González i Jordi Puig Roca

Mina que neix per la banda de llevant del turó de Sant Nicolau. Té una longitud d'uns 30 m i permetia l'accés de persones al seu interior. Des d'aquest punt l'aigua era conduïda, per mitjà d'un conducte cobert fet de totxo, fins a la bassa de Can Mitjans, per a regar les feixes conreades que hi havia als voltants de la la masia.
    La bassa, situada a l'est de la casa, és rectangular, fa aproximadament 8 m de llarg, 5 m d'amplada i 1,5 m de profunditat, i està feta de pedra lligada amb morter de calç i coronada amb totxo, amb els interiors arrebossats.

PUIG ROCA, J. (2007). Masies de l'Ametlla del Vallès. L'estructuració d'un territori durant 1000 anys. Regidoria de Cultura de l'Ajuntament de l'Ametlla del Vallès.