Collsallosa
Rupit i Pruit

    Osona
    Camí de Santa Llúcia - Rupit
    Emplaçament
    A la banda sud-est del nucli urbà de Rupit, prop de la masia de Santa Llúcia
    906 m.s.n.m

    Coordenades:

    42.02139
    2.47039
    456154
    4652287
    Número de fitxa
    08901 - 301
    Patrimoni immoble
    Tipologia
    Edifici
    Modern
    Contemporani
    Popular
    Segle
    XVIII-XIX
    Estat de conservació
    Bo
    Protecció
    Inexistent
    Accés
    Fàcil
    Residencial
    Titularitat
    Privada
    Ref. Cad.:000207300DG55B
    Autoria de la fitxa
    Adriana Geladó Prat

    Petit edifici aïllat i reformat de planta rectangular, situat al marge de tramuntana del camí de Santa Llúcia, damunt del mateix i en una zona caracteritzada per la presència de diverses feixes de conreu. Presenta una coberta de teula àrab de dues vessants, amb el carener paral·lel a la façana principal, i un ràfec de lloses planes de pedra. Està distribuït en planta baixa i pis, amb la façana principal orientada a migdia. Totes les obertures són rectangulars, destacant les de la façana principal, que estan bastides amb carreus de pedra i les llindes planes. Les finestres d'aquest parament també tenen els ampits motllurats. La resta d'obertures de la construcció són més senzilles i amb llindes de fusta. Adossat a l'extrem nord-oest de l'edifici hi ha un petit volum de planta semicircular, amb la coberta d'un sol vessant bastida en pedra, que probablement correspongui a un forn. La construcció està bastida amb pedra sense treballar, disposada de forma regular. Les cantonades estan embellides amb pedra desbastada de majors dimensions.

    L'edifici apareix citat en diversos documents estudiats per mossèn Antoni Pladevall i datats l'any 1799. Posteriorment, tant la construcció com les antigues masies de Santa Llúcia (reformada) i el Roquerol (desapareguda) formaven el raval de Collsallosa, documentat com a raval des de l'any 1860.

    BANÚS, Miquel (2007). “Testimonis de la devoció popular al Collsacabra. Santa Llúcia de Rupit”. Els Cingles de Collsacabra, any XXVII, núm. 58, p. 24-25.

    PARÉS I GANYET, Quirze (1985). La despoblació rural i les masies del Collsacabra. Barcelona: Fundació Salvador Vives Casajuana, p. 390, 469.