Collet de Lligabosses
Talamanca

Serra de la Mussarra, 08279 Talamanca
    Emplaçament
    Baixem per obaga del mas La Serra, creuem la riera i pujem al serrat fins trobar encreuament 3camins

41.72856
    2.00407
    417169
    4620118
    08277-177
    Diversos
    Quim Serdà Manau

Al llevant del poble de Talamanca trobem la serra de la Mussarra, que fa de límit natural entre els municipis de Talamanca i Monistrol de Calders. Pujant per aquest serrat trobem l'antic camí de Talamanca a St.Llorenç Savall, avui una pista forestal ben condicionada. Poc abans d'arribar al capdamunt del serrat, el camí planeja lleugerament al collet o turó de Lligabosses, on avui s'hi entrecreuen tres camins.

Aquest turó es troba dins dels límits del Parc Natural de Sant Llorenç del Munt i l'Obac.

Per el collet de Lligabosses hi passava l'antic camí de bast de Talamanca a St. Llorenç Savall. Seguint un tros més de camí s'arriba al capdamunt del serrat de la Mussarra, un lloc on en temps de bandolers, aquests robaven a la gent tot aprofitant que hi arribaven cansats després de la llarga pujada des de la riera. Per evitar ser assaltats, traginers, veïns i veïnes de Talamanca, paraven al collet per amagar-se la bossa dels diners i lligar-la ben fort, donant origen així, al topònim de collet de Lligabosses. Avui encara són conegudes les aventures del bandoler Capablanca, que actuava a la zona del massís de St. Llorenç del Munt i l'Obac i voltants, tot aprofitant la vegetació ufanosa de l'indret.