Col·legi de les monges de Vila-seca
Sant Vicenç de Torelló

C. Vila-seca, 5. Colònia Vila-seca

La coberta presenta desperfectes.
    Antoni Rodríguez Fernández / Marta Lloret Blackburn

L'antic col·legi de les monges de la colònia Vila-seca està situat al carrer de Vila-seca, prop de la fàbrica. És un edifici de planta rectangular i tres crugies que es troba adossat per la façana de migdia a l'edifici de la Fonda d'en Joan Vila, de mateixes característiques. Consta de planta baixa i dos pisos i té la coberta a dos vessants amb el carener paral·lel a la façana. El frontis es composa simètricament segons tres eixos, definits per obertures d'arc pla arrebossat, excepte el portal d'arc de mig punt. Al costat de la porta hi ha un plafó ceràmic identificatiu. A la façana de tramuntana hi ha poques obertures, totes elles d'arc pla arrebossat, que es distribueixen de forma aleatòria. Els pisos superiors de la façana posterior presenten dues galeries horitzontals amb pòrtics de mig punt arrebossat i baranes ceràmiques. L'acabat exterior de l'edifici es manté arrebossat. El ràfec està acabat amb cabirons.

L'edifici del col·legi de les monges es va construir l'any 1948 per ampliar l'escola mixta que hi havia a la plaça de l'església. El nou edifici, adossat a l'antiga Fonda d'en Joan Vila, va permetre separar l'educació que rebien els nens i les nenes. La comunitat de les Filles de la Caritat es va fer càrrec del nou equipament, motiu pel qual l'edifici és conegut com el col·legi de les monges. La planta baixa es va habilitar com a guarderia i escola de nenes, mentre que l'edifici de la plaça va quedar per als nens. Als pisos superiors s'hi van crear quatre habitatges per als encarregats.

VINYES, J. (2003). "La rehabilitació de Vila-seca: passat i futur d'una colònia tèxtil del Ter", Nous usos per a antics espais industrials. Girona: Universitat de Girona.