Col·lecció municipal de capitells
Montgat

XV
    vitrina
    Ajuntament de Montgat
    Marta Lloret Blackburn

Col·lecció capitells que es troben exposats en una vitrina de la biblioteca municipal. El primer i el segon són de marbre blanc amb la columna de marbre rosat, i procedeixen del claustre de la cartoixa de Santa Maria de Montalegre de Tiana. El tercer i el darrer són de pedra, un dels quals amb columna de pedra, procedents del claustre de la cartoixa de Santa Maria de Benifassà. El quart és un capitell de pedra provinent del monestir de Santa Maria de Poblet.

La col·lecció de capitells van ser donada al poble de Montgat pel badaloní Eudald Núnez i Parra, principal promotor de l'associació Joventut Aspirantat Sant Jordi. Aquesta entitat nascuda el 1962 va organitzar des de Montgat unes colònies d'estiu al poble d'Alcanar, al Montsià. Durant els anys noranta, ja dissolta l'associació, es van reprendre les relacions entre Badalona i Montgat i Alcanar. A l'entrada d'aquest últim poble, hi havia una imatge de la Mare de Déu de Montserrat que va ser duplicada després de quedar malmesa la original. Una de les rèpliques va ser donada a Núñez, qui la va cedir al municipi de Montgat. L'any 2001 Badalona i Montgat es van agermanar amb Alcanar i l'Eudald Núñez va rebre el títol de Fill Adoptiu d'Alcanar. Els antics membres de la Joventut Aspirantat Sant Jordi van promoure que el 2005 també fos nomenat Fill Adoptiu de Montgat. Poc abans de morir també va donar al poble la col·lecció d'objectes que havia recopilat al llarg de la seva vida, entre els que hi ha els capitells.