Col·lecció d'instruments musicals i ceràmica de la Fontana
Rupit i Pruit

Col·lecció
    XII-XX
    Cultural
    Fundación La Fontana
    Adriana Geladó Prat

Col·lecció excepcional d'art privat relacionada amb la etnomusicologia i la ceràmica popular espanyola. El fons relacionat amb la etnomusicologia, conegut com la col·lecció Helena Folch, està format per uns 2000 instruments musicals tradicionals procedents d'Àfrica, Oceania, Asia i Amèrica. Aquests instruments estan datats entre els segles XIX i XX, i destinats a un ús tant religiós com profà. El fons relacionat amb la ceràmica compta amb unes 14000 peces destinades al servei de taula i a la decoració, així com relacionades amb els oficis i les professions. Procedeixen dels principals centres de producció de la península (Andalusia, Aragó, Catalunya, Castella, València i Múrcia) i estan datades entre els segles XII i XIX.

Les imatges han estat extretes de l'espai web de la Fundació La Fontana.

El fons relacionat amb l'etnomusicologia s'inicià l'any 1972 de la mà d'Helena Folch-Rusiñol, mitjançant els viatges que ella i el seu marit feien pels diferents continents no occidentals. L'any 1988 heretà la col·lecció de ceràmica que havia anat recopilant el seu pare, Albert Folch-Rusiñol. Donat el seu extraordinari volum, ambdós fons foren traslladats a la finca de la Fontana, on es construí un edifici projectat per a la seva exposició. La Fundació La Fontana, encarregada de custodiar aquesta col·lecció, fou creada l'any 1992.

PERMANYER, Lluís (2017). Exotismo musical en RupitConsultat 13 novembre 2020, des de http://hemeroteca.lavanguardia.com/preview/2017/11/06/pagina-40/137367239/pdf.html?search=Fundaci%C3%B3n%20La%20Fontana