Col·lecció de peces del cremallera Monistrol de Montserrat

Bages
Nucli urbà
Antiga estació de ferrocarril "Monistrol Vila"

Coordenades:

41.61527
1.84398
403686
4607707
08127-87
Patrimoni moble
Col·lecció
Contemporani
XX
Bo
Inexistent
Fàcil
Científic
Pública
Ferrocarrils de la Generalitat de Catalunya
Helena Garcia Navarro

Col·lecció de peces, objectes, fotografies, maquetes, uniformes, fragments de maquinària, etc, relacionats amb l'emblemàtic transport que unia Montserrat i Monistrol. Una part de les peces exposades formen part de la col·lecció de l'entitat Amics del Cremallera.

El ferrocarril cremallera de Monistrol de Montserrat va ser inaugurat l'any 1892, sota la titularitat de la companyia Ferrocarriles de Montaña de Grandes Pendientes. Fins aleshores, els fidels que pelegrinaven a Montserrat només podien accedir-hi a peu, o amb l'ajut d'animals, però molts pelegrins eren persones malaltes o grans, i el cremallera va suposar una millora molt important en els accessos al monestir.
Al llarg de l'esplotació del cremallera es van fer algunes obres de millora, com la prolongació de la línia.
Després d'una època brillant, el ferrocarril va anar quedant estancat, sense poder arribar a realitzar el seu projecte d'electrificació. Amb el pas del temps, el material va anar envellint i durant la guerra civil va patir diverses destruccions. Un greu accident, l'any 1953, i la constant decadència van fer que l'any 1957 deixés de funcionar.
L'entitat Amics del Cremallera s'ha dedicat a recollir peces i objectes relacionats amb el cremallera, que avui s'exposen parcialment.