Col·lecció de l'Agrupació fotogràfica Sant Adrià
Sant Adrià de Besòs

Carrer del Doctor Barraquer, 6 baixos

Col·lecció
    XX-XXI
    Cultural
    Jordi Montlló Bolart

L'Agrupació fotogràfica Sant Adrià de Besòs, ha reunit des de l'any 1949, moment de la seva fundació, una col·lecció de càmeres fotogràfiques i altres elements relacionats amb la fotografia i amb el vídeo molt interessant. Es tracta bàsicament de 170 càmeres analògiques, tot i que ja se'n troben alguna de les primeres digitals que hi va haver. També hi ha quatre càmeres per poder fer fotografia tridimensional. A més a més d'una bona quantitat d'objectius i flaixos així com diferents estris que es feien servir en els laboratoris de blanc i negre. Compten amb dues càmeres de fusta de "fuelle" molt antigues, un visor de fotografies tridimensionals i diferents aparells per a projectar diapositives. També hi ha diverses càmeres domèstiques de cine i projectors. Totes les peces han estat donades desinteressadament per particulars amb l'objectiu de relatar el pas del temps de la fotografia des d'un punt de vista tecnològic. El material està exposat en vitrines a la seu de l'entitat.

La titularitat és privada (Agrupació Fotogràfica Sant Adrià de Besòs) però el fons es d'accés públic.

L'Agrupació Fotogràfica Sant Adrià de Besòs es crea l'any 1949, per voluntat de sis amics que compartien la mateixa afició: Fermí Borràs Delgà, Faustino Trafí Ripoll, Francisco Caño Santamaria, Jaime Gallifa Vives, Elías Vila i Antonio Roca. El primer punt de trobada era el bar del barri de Sant Joan Baptista "Bar Toscas". L'any 1951 publiquen el primer número del butlletí, que encara es publica en format digital. Són membres fundadors de l'Assemblea Constituent de la Federació Catalana de Fotografia, el 12 de desembre de 1981, a Manresa. L'any 19990, amb motiu del 50è aniversari des de la fundació organitzen la XVI Festa de la Fotografia i un concert de l'Orquestra Simfònica del Vallès, a l'església de Sant Joan Baptista.