Colldellosa
Santa Maria de Merlès

Sector est del terme municipal
    A 2650 metres per pista forestal de la carretera BV-4401, punt quilomètric 18'900.

S'està reformant.
    Jordi Compte i Marta Homs

Colldellosa està situada en la carena que separa la vall de la riera de Merlès de l'altiplà sobre el que es troba el poble de Prats de Lluçanès, a tocar d'un camp al bell mig del qual es troba un vell xiprer.
    Es tracta d'una masia de mitjanes dimensions parcialment enrunada, tot i que actualment està en procés de reconstrucció. Conserva els murs de maçoneria de pedra fins al nivell de primer pis, delimitats a les cantonades amb carreus treballats. Està formada per un volum central i diverses estructures adossades a est i oest.
    La façana principal, orientada al sud, conserva un portal emmarcat amb brancals de pedra bisellada i llinda de fusta i una finestra emmarcada amb maó i llinda de fusta. A la resta de l'edifici pràcticament no hi resten obertures, exceptuant una altra finestra emmarcada amb maó i llinda de fusta a la façana oest i els accessos a les estructures adossades, un dels quals és amb brancals de pedra treballada i llinda de fusta.

Segons documentació conservada a la masia del Riambau, la masia de Colldellosa fou reedificada l'any 1730.